Bahan:
- 1 cangkir tepung maizena (tepung jagung)
- 4 cangkir susu (sisahkan sedikit)
- 1 /2 cangkir coklat debu (cacao powder
- 2 sdm mentega
- ¼ cangkir rhum
- 1 cangkir gula pasir
- Panaskan 4 cangkir susu bersama gula dan mentega dengan api kecil.
- Larutkan dengan air panas debu susu coklat, maizena dan beri sedikit susu.
Masukkan gabungan ini kedalam susu panas perlahan-lahan, aduk hingga gabungan menjadi kental dan licin. Masukkan rum sambil diaduk hingga rata, angkat dan masukkan kedalam cetakan pudding yang telah dibasahkan terlebih dahulu biar tidak melekat. Perlu diingat juga untuk hasil yang lebih baik jangan tuang puding dalam keadaan panas - Dinginkan dan masukkan kedalam lemari es biar mengeras dan puding coklat siap dihidangkan.