15fUkKsZVT9yDgBv50vtln5Ad8Y63wPOAJoCaduz
Bookmark

Resep Dan Cara Menciptakan Ayam Panggang Madu Spesial


Racikanbumbu.com - Ayam Panggang Madu Spesial ialah masakan yang terbuat dari materi dasar Ayam, dengan sedikit racikan dan komplemen madu akan terasa nikmat di lidah. Apakah bunda sudah pernah mencoba membuatnya, yuk mari kita buat Ayam Panggang Madu Spesial, semoga terasa nikmat ikuti resep dan caranya di bawah ini ya bunda.

Bahan-bahan untuk 1/2 ekor ayam :
  • 1/2 ekor ayam dibersihkan ,jangan dibuang kulitnya.
  • 4 ulas bawang putih ditumbuk halus
  • Garam
  • Gula melaka
  • lada hitam
  • 3 sudu besar sos tiram
  • 1 kiub pati ayam
  • 3 sudu besar kicap pekat
  • 5 cm halia
  • 4 sudu besar madu
  • Beberapa titik minyak bijan
  • Mentega/marjerin untuk sapuan
  • Bahan perapan bergantung kepada citarasa masing-masing sekiranya ingin menambah sedikit kuantiti lagi untuk mendapat rasa yang lebih kaw!
Bahan untuk perapan awal :
  • 5 cm halia dan 2 ulas bawang putih serta garam
  • Resepi Ayam Panggang Madu Roasted Sedap
  • Resepi Ayam Panggang Madu Roasted Sedap
Cara-cara memasak :
  1. Tumbuk halia dan bawang putih sehingga halus lalu lumurkan pada ayam bersama garam untuk perapan perasa awal.
  2. Masukkan materi tumbuk halus, madu, kicap pekat, sos tiram, lada hitam, kiub pati dan minyak bijan. Gaul sehingga rata terutama di bahagian kulit dan isi ayam.
  3. Perapkan ayam selama 1-2 jam atau semalaman di dalam peti sejuk.
  4. Panaskan ketuhar/oven pada suhu 200 darjah celcius dan bakar ayam selama 40 minit atau sehingga masak. Jangan biarkan ayam kering dan hilang jusnya.
  5. Apabila masak, keluarkan ayam dan lumurkan dgn lebihan materi perapan dan bakar ke dalam panggangan selama beberapa minit.
  6. Keluarkan ayam sekali lagi, terbalikkan, lumurkan lagi lebihan materi perapan pada bahagian yang bawah ayam tadi, dan bakar kembali untuk beberapa minit sehingga ayam bertukar warna keemasan dan berkilat.
  7. Ayam panggang madu sedia dihidang untuk seisi keluarga.